Blue Vinged Olive (BVO)

Bindeopskrift:
Krog: Partridge SLD str. 16
Tråd: Mørk 10/0
Hale: Coq de leon eller stråler fra hane hackle. Grå eller brune.
Vinge: Lys grå polyyarn
Krop: Strippede påfugle herl
Hackle: Tørfluehackle grizzly grå eller blue dun.

Anvendelse:
Hvor: I forholdsvist rene vandløb
Hvornår: På disse breddegrader er den mest almindelig i August, september og oktober.
Hvordan: Som tørflue til ringende fisk

BVO står for Blue Vinget Olive og er navnet på en af vores mest almindelige døgnfluer. På dansk hedder den Broget døgnflue, men egentlig er det ikke af nogen særlig betydning, hvad den hedder på dansk, da jeg faktisk aldrig er stødt på nogen som bruger dette navn (ville bare lige nævne det). I Danmark og for eksempel England, er BVO’en særligt knyttet til vandranunkel bedene, hvor imod (nogle af klub medlemmerne) vi oplevede bjergvandløb i Slovenien, hvor BVO’erne kun havde mossen på stenene, at leve/være i. Duns klækker sidst på eftermiddagen og til hen på aftenen, og spinners ses på vandet sidst på aftenen. Hvis du gerne vil have dagens første BVO klækninger med, så skal du holde øje med det hurtige vand. Det er der de kommer først, for der efter at brede sig ned over vandløbet. Den BVO som vi bandt på klubaftenen, var efter en klassisk opskrift, selv om vingen bestod af noget så moderne som polyyarn. Kroppen er lavet af strippet påfugleherl, og denne er ret mørk. Jeg laver også BVO’er med helt gul dubbing krop, da den naturlige kropsfarve variation er meget stor. På den klassiske BVO klipper jeg ikke i hacklet, da det før i tiden nærmest var strafbart at gøre dette. På de mere moderne BVO’er, som jeg trods alt laver flest af, studser jeg altid undersiden af hacklet væk, således fluen står lavt på vandet. Jeg mener at have iagttaget, at ørreden i mange tilfælde, helst vil have en flue der ligger lige i vandoverfladen (bare et tip).

Design & fluebinding af:
Michael Olesen